Hylper Heritage

In 2011 heeft Harmen Glashouwer samen met zijn dochter Christien Glashouwer speciaal voor Douwe Egberts een unieke collectie servies ontworpen dat geïnspireerd was op de typische klederdracht van Hindeloopen. Door de kleurrijke elementen van de dracht te vertalen naar een nieuwe hedendaagse stijl, kwam op dit Douwe Egberts servies de rijke traditie van Hindeloopen tot leven.

Sitsen en ruiten
Bij de Hindelooper klederdracht springen twee soorten stoffen in het oog: de sits, een met bloemmotieven beschilderde katoenen stof en het Oost-Indisch bont, een stof met een geweven ruitpatroon. Deze stoffen werden in de 17e en 18 eeuw, net als koffie, door de Verenigde Oost-Indische Compagnie vanuit India naar Amsterdam gebracht. Daar kochten de Hindeloopers ze groot in met de inkomsten van hun lucratieve Oostzeehandel.

Verschillende kleuren
Iedere kleur van de Hindelooper stof verteld zijn eigen verhaal. Zo werd de rode sits met witte ondergrond gebruikt voor de bruidswentke, de huwelijkse klederdracht. De donkere- en lichtblauwe kleuren droeg je bij droeve gebeurtenissen, terwijl de meerkleurige stof voor algemeen gebruik was. Al deze gebloemde stoffen werden gecombineerd met geruite stoffen.

Koffie of cappuccino?
De basis van het servies bestaat uit vier cappuccinomokken en vier koffiekoppen met verschillende gebloemde sitsmotieven en twee verschillende schotels met geruite motieven, afgewerkt met een traditionele sierband. Als je ze combineert krijg je dus altijd een sitsen kop op een geruite schotel. Kortom: precies de combinatie zoals bij de klederdracht het geval is.

Waar verkrijgbaar?
Van 2012 tot en met 2018 was het servies onder andere te koop in onze winkel, in alle Douwe Egberts winkels en webshop, en later in de Blokker winkels en webshop.