Harmen W. Glashouwer

Harmen W. Glashouwer

Sinds begin jaren zestig is Harmen W. Glashouwer (1948) Hindelooper schilder. Hij studeerde schilderkunst aan kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden en hij leerde de specifieke Hindelooper kunst van zijn vader, Willem H. Glashouwer, leerling van de beroemde schilder Gerard Huttinga.

Over zijn werk als Hindelooper schilder is gepubliceerd in verschillende tijdschriften, zoals in House Beautiful (USA, Canada), Veranda (USA), Dove (Italie en Japan), Seasons en Buitenleven. Ook heeft hij geschilderd voor onder meer het Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem, het Zuiderzee Museum in Enkhuizen, Museum Hindeloopen, The Historical Village in Iowa (USA) en het warenhuis Macy’s in San Francisco (USA).

Naast schilder is Harmen ook ontwerper van stoffen, en dan met name sits motieven, zoals veelvuldig te zien is in de Hindelooper klederdracht. Deze passie voor ontwerpen is in samenloop met het Hindelooper schilderen ontstaan. Beide hebben patronen van sierlijke bloemen en bladeren gemeen.

In 2011 heeft Harmen met zijn dochter Christien een collectie servies ontworpen voor Douwe Egberts. Deze collectie is geïnspireerd op de klederdracht van Hindeloopen, onder de naam Hylper Heritage.

Sinds 2017 is zijn eigen collectie stoffen verkrijgbaar onder de naam Hindelopia. Ook deze collectie is geïnspireerd op de veelkleurige sits.