Harmen W. Glashouwer

Sinds begin jaren zestig is Harmen W. Glashouwer (1948) Hindelooper schilder. Hij studeerde schilderkunst aan kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden en hij leerde de specifieke Hindelooper kunst van zijn vader, Willem H. Glashouwer, leerling van de beroemde schilder Gerard Huttinga.

Over zijn werk als Hindelooper schilder is gepubliceerd in verschillende tijdschriften, zoals in House Beautiful (USA, Canada), Veranda (USA), Dove (Italie en Japan), Seasons en Buitenleven. Ook heeft hij geschilder voor onder meer het Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem, het Zuiderzee Museum in Enkhuizen, Museum Hindeloopen, The Historical Village in Iowa (USA) en het warenhuis Macy’s in San Francisco (USA).

Naast schilder is Harmen ook ontwerper van stoffen, en dan met name stoffen met sits motieven, die veelvuldig te zien zijn in de Hindelooper klederdracht en interieurs. Deze passie is in samenloop met het Hindelooper schilderen ontstaan. Beide vormen hebben patronen van sierlijke bloemen en bladeren gemeen.

In 2011 heeft hij samen met zijn dochter Christien Glashouwer een collectie servies ontworpen voor Douwe Egberts. Deze collectie is geïnspireerd op de klederdracht van Hindeloopen, onder de naam Hylper Heritage.

Sinds 2017 is zijn eigen collectie stoffen verkrijgbaar onder de naam Hindelopia. Ook deze collectie is geïnspireerd op de veelkleurige sits.